最高に美味しくご飯を炊く体験!

里山かまどご飯体験について

築140年の古民家にあるかまどを使って若狭の美味しいご飯を楽しんでいただく体験です。薪を焚べて火を起こし、ごはんとお味噌汁を調理し、若狭らしい素朴な付け合わせと共に美味しく味わっていただきます。体験のテーマは「ごはんを最高に美味しく味わう」日常生活の中でかまどを使うことはめったにありませんが、体験を通じて、お米の正しい洗い方、炊き方。おすすめのおいしい味わい方など毎日の暮らしでも使える「ごはんを美味しく味わうコツ」をお届けします。日々、食べているごはんが美味しいときっと食事の時間がもっと楽しくなるはず。

メイン食材であるお米は若狭町産のコシヒカリたごころ農園さんの「湧水米」を使用しています

お米を美味しく炊くには水が重要。全国名水百選にも選出される若狭の名水「瓜割の水」を使用します

かまどに薪を焚べて火おこしをします。火おこしが結構難しい。苦労したからこそ美味しいご飯が味わえます。

スタッフが仕込んだ糠漬けを取り出して。ごはんのお供もご準備しています

お味噌汁は丁寧に昆布と鰹節で出汁を取ってつくります。

香ばしいお煎餅の香りがしたら炊き上がった合図。

八百熊川スタッフおすすめのごはんのお供を合わせていただきます。

食卓を楽しくするお土産付き

体験の参加者の方には八百熊川ストアでも販売している「若狭木箸」をおひとりさま1膳プレゼントしています。手馴染みの良さが特徴のおすすめの品です。旅の思い出と一緒にお持ち帰りください。

体験についての基本情報

■体験料金
[大人]6,800 円(税込)/人 [子供]3,400 円(税込)/人
※3歳未満のお子様は無料。3歳~中学生未満までは子供料金が適用。

■体験人数
2名様から最大4名様まで

■駐車場
施設近くに駐車スペースあり(無料)

■実施時間
10:30~13:00

■注意事項
・宿泊の翌日に行っていただくプログラムです。
・1日1組様限定となります。
・施設内は全て禁煙です。電子タバコもご利用いただけません。
・服が汚れることはほとんどありませんが、煙の匂いがつく可能性があります。気になる方は着替えをご用意ください。
・体験は宿泊とセットでのご利用を基本としています。体験のみでのご利用をご希望の方は運営者である(株)デキタ(info@dekita-tokyo.com)までお問い合わせください。

公式HPの宿泊予約ページよりご予約を承っております。皆さまのご参加を心よりお待ちしております。

【To foreign guests】
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The Satoyama Kamado Rice Making Experience has been renewed.

 

What is the Satoyama Kamado Rice Experience?

This is an experience that can only be experienced here in Yao-kumagawa, where you cook a special lunch set of rice, miso soup, and a selection of Wakasa's specialties using the kamado in a 140 year old house. This time, we have renewed the experience in order to make the rice cooked in the kamado even tastier! Our staff will guide you with all their hearts.

What kind of experience is it?

Using a kamado, you will cook rice and miso soup over a fire made of firewood. The theme of the experience is "to taste rice at its best. Through this experience, we will show you the correct way to wash rice, cook rice, and recommend tasty ways to enjoy rice, as well as other "tips for tasting rice" that you can use in your daily life. If the rice you eat every day tastes good, mealtime will surely become more enjoyable.

The main ingredient, rice, is "spring water rice" from Koshihikari Tagokoro Farm in Wakasa Town!
Water is important to cook rice well. We use "Uriwari-no-Mizu," Wakasa's famous water selected as one of the 100 best waters in Japan.

Wood is burned in the kamado to start a fire. It is quite difficult to start a fire. It is because of this hard work that the rice tastes so good.

The staff takes out the pickles they have prepared. We also prepare accompaniments for the rice.

 

The miso soup is carefully made with kombu (kelp) and dried bonito flakes.

 

When you smell the fragrant aroma of dried bonito flakes, it is a sign that the soup is ready.

The Yaokumagawa staff recommends a variety of rice to go along with the miso soup.

 

Souvenirs to make your dining table more enjoyable

Each participant will receive a pair of Wakasa wooden chopsticks, which are also sold at the Yaokumagawa Store. We recommend these chopsticks for their familiarity in your hand. Please take them home with you as a memento of your trip.

 

Basic information about the experience

■Experience Fee

[Adults: 6,800 yen (tax included) per person [Children: 3,400 yen (tax included) per person

Children under 3 years old are free of charge, while children from 3 years old to junior high school students are charged at the child rate.

Number of people

2 persons to a maximum of 4 persons

 

■Parking

Parking spaces are available near the facility (free of charge)

 

■Hours of operation

10:30-13:00

 

■Precautions

This program is for the day after your stay.

This program is limited to one couple per day.

Smoking is prohibited in all facilities. No electronic cigarettes are allowed.

Clothes rarely get dirty, but there is a possibility of smelling smoke. Please bring a change of clothes if you are concerned.

The experience is designed to be combined with an overnight stay. If you would like to use the experience only, please contact the operator, Dekita Corporation (info@dekita-tokyo.com).

Reservations can be made through the accommodation reservation page on our official website. We sincerely look forward to your participation.

 

 

 

八百熊川
writer
yao-kumagawa

八百熊川は、京都と若狭をつなぐ鯖街道の宿場町<熊川宿>にある古民家宿です。歴史的な街並みが残る熊川宿で、里山で食材を採り、井戸とカマドでご飯をつくり、トレイルを楽しむ。そんな熊川宿ならではの時間をお楽しみください。

八百熊川は、京都と若狭をつなぐ鯖街道の宿場町<熊川宿>にある古民家宿です。歴史的な街並みが残る熊川宿で、里山で食材を採り、井戸とカマドでご飯をつくり、トレイルを楽しむ。そんな熊川宿ならではの時間をお楽しみください。